Kunstzinnige therapie

Kunstzinnige therapie is een non-verbale therapievorm. Dat wil zeggen dat er niet zoveel wordt gepraat, maar dat er vooral wordt geschilderd, getekend en geboetseerd.

Hoe kom jij uit de verf?

Door te schilderen of te boetseren breng je tot uiting wat jou bezig houdt. Zonder woorden, maar in kleuren en vormen. Dat kan prettig zijn omdat je het bijvoorbeeld moeilijk vindt om te praten over je gevoel of omdat je altijd al aan het analyseren bent!

Oefenen

Naast deze expressie van jezelf en je eigen thema’s, werken we binnen de kunstzinnige therapie ook de andere kant op. We doen op papier datgene wat heilzaam is voor jou of we oefenen wat je moeilijk vindt. Als je moeite hebt met grenzen stellen, gaan we dat letterlijk op papier doen! En als het chaos is in je hoofd doen we bijvoorbeeld een rustige oefening die je meer tot jezelf brengt.

Door het op papier of in de klei te ervaren, werkt het door in je hele ‘systeem’. Het is wonderlijk, maar zo werkt het vaak.

Hoofd, hart én handen doen mee

De kunstzinnige therapie heeft een antroposofisch mensbeeld als grondslag. Dat betekent niets zweverigs, maar het betekent dat er wordt gekeken naar verschillende kanten van een mens. Dus niet alleen naar zijn biologische lichaam en niet alleen naar zijn innerlijk, maar naar alles bij elkaar. Zo kijken we bijvoorbeeld naar de balans tussen hoofd, hart en handen:Met je hoofd kun je denken, met je hart kun je voelen en met je handen kun je iets dóen. Hoe die drie gebieden samenwerken is in ieder mens verschillend. Soms is de balans zoek geraakt en gaat één gebied overheersen. Dan merk je bijvoorbeeld dat je verstard bent (het “hoofd” overheerst), of dat je juist niet meer stil kunt zitten (het handelen overheerst). Dan kun je bewust de balans weer proberen te herstellen. Bijvoorbeeld met hulp van kunstzinnige therapie. Het antroposofische mensbeeld helpt zo om nog nauwkeuriger te kijken naar wat er aan de hand is. En mogelijke oplossingen te vinden voor problemen. De basisgedachte daarbij is: ieder mens met zijn eigen levensweg, voegt iets toe aan de wereld.